Sigarayı kesin olarak bırakmaya karar vermeden önce defalarca bıraktım. Ardını arkasını düşünmeden. Bırakırken de genelde “şu paket de bitsin de öyle bırakırım”, “yeni yılda sigarayı bırakıyorum”, “pazartesi kesin bırakacağım şu illeti” gibi cümleler kurmadan, aklıma geldiği anda elimdeki sigara paketini buruşturup en yakın çöpe atar, bırakırdım.

Sonrası sigara içenlere atılan pis bakışlar, bir süre çay, kahve ve biradan uzak durmalar. Sinir krizler ve panik ataklarla geçen bir süreç ve kısır bir döngü. Evimize yeniden hoş geldin sigara.  Hatta vakti zamanında yaptığımı meşrulaştırmak adına şöyle bir şey de karalamışım hakkında “Yasak Aşk

Hayır bu sefer yine aynısı olmadı. Sigaraya başlamadım. Tekrar başlamak şöyle dursun, kokusundan rahatsız olmadığım zamanlar dünyada sigara diye bir şey olduğunu bile unutuyorum. Aslında kendisine karşı çoğunlukla nötr’üm kendisine karşı. Eğer yolda yürürken önümde içip de eski bacalı trenler gibi tüm dumanını arkaya bırakmasa ve sigarayı içer içmez toplu taşımaya binip de burun direğimi sızlatmıyorsa içenlerle ilgili en ufak bir derdim yok diyebilirim.

sigara izmaritleri

Peki neden sigaradan bahsetmeye karar verdim durup dururken.  Google Documents’imi düzenlerken eskiden yaptığım bir excel tablosu çarptı gözüme. Sigarayı gerçekten bıraktığım gün yapmıştım bu tabloyu. Buna göre; 609 gündür (4 ay sonra 2 sene olacak)  sigara içmiyorum ve o zamandan bu zamana 3860 tl sigaraya vermemişim. Ve daha bir sürü güzel şey.

Öyle işte.

Sigara içmeye devam etmek isteyenlerle ilgili hiç bir derdim yok. Hiç sigara içmemiş ya da bırakmayı düşünenlerle de.

Yeni yılda sigarayı bırakacağım diyenler için ufak bir not eklemeden geçemeyeceğim;

Bence sigarayı bırakmak tamamen sigarayı zihinde konumlandırmayla ilgili. Öncelikle durup ben sigarayı neden içiyorum sorusuna dürüstçe bir cevap vermek gerekiyor. En azından kendinize. Ben bir neden bulamadığım an tam olarak bıraktığım ana denk geliyor. Eğer sigarayı zihindeki tahtından edebilirseniz ki bu kişiden kişiye değişmekle beraber yüzlerce farklı yolu olabilir, fiziksel bağımlılık denilen olay yaklaşık 3-4 hafta içerisinde azalarak bitiyor. Bu süreçte okuduğum “Allen Carr – Sigarayı Bırakmanın Kolay Yolu”  adlı kitap da düşünce sistemimi değiştirmem de çok faydalı oldu diyebilirim. (Belki de içmek için bir nedenim olmadığından)

Son olarak hayat sizin, ister sigaralı, ister sigarasız yeni yılınız eskisinden güzel olsun.